Pomoc:Proofread/Rezerwacja: Różnice pomiędzy wersjami

Usunięte 15 bajtów ,  9 miesięcy temu
brak opisu edycji
(n)
 
Opcja {{u|Rezerwacji}} została stworzona dla Użytkowników pragnących poinformować innych o tym, że obecnie zajmują się edytowaniem/tworzeniem stron danego Indeksu, i chcących uniknąć sytuacji związanych z konfliktem edycji lub ''wchodzeniu sobie w drogę''.<br>Ustawienie {{u|''Rezerwacji}}'' spowoduje, że osoby próbujące edytować strony w danym indeksie zobaczą odpowiedni komunikat, a formularz edycji strony zostanie dla nich ukryty.
 
{{u|''Rezerwacja}}'' nie ma na celu utrudnienia lub uniemożliwienia edycji, a stanowi jedynie funkcje informacyjną - każdy użytkownik, zgodnie z informacjami z komunikatu o rezerwacji, może w każdym momencie usunąć rezerwację, bez wymogu żadnych dodatkowych uprawnień.
 
Aby dokonać {{u|''Rezerwacji}}'' danego Indeksu należy:
* znaleźć na stronie Indeksu komunikat ''Chcesz Zarezerwować ten Indeks, wpisz swoją nazwę użytkownika na stronie Rezerwacji.''
* wejść na podlinkowaną stronę {{u|''Rezerwacji}}'' Indeksu (jest to podstrona ''/Rezerwacja'' dyskusji danego Indeksu)
* utworzyć tę stronę/dokonać jej edycji poprzez proste wpisanie jedynie swojej nazwy użytkownika (nie wpisuj żadnych innych informacji/linków/znaków nowej linii,...)
* zapisać stronę/zmiany - gotowe!
 
Aby usunąć {{u|''Rezerwację}}'' danego Indeksu należy:
* znaleźć na stronie Indeksu komunikat ''Chcesz Zarezerwować ten Indeks, wpisz swoją nazwę użytkownika na stronie Rezerwacji.''
* wejść na podlinkowaną stronę {{u|''Rezerwacji}} ''Indeksu (jest to podstrona ''/Rezerwacja'' dyskusji danego Indeksu)
* usunąć całą treść ze strony {{u|''Rezerwacji}}''
* zapisać stronę/zmiany - gotowe!